Vestens kost forårsager inflammation, traditionel afrikansk mad beskytter

Det viser en ny undersøgelse.
Blot to uger på europæisk kost skaber inflammation, hæmmer immunsystemet og aktiverer processer der kædes sammen med livsstilssygdomme.

En afrikansk diæt/kost har mange grøntsager, fibre, frugter, bønner, fuldkorn og fermenterede fødevarer.
En vestlig diæt/kost består typisk af fødevarer med mange kalorier såsom pommes frites og hvidt brød, meget salt, raffineret sukker og mættede fedtstoffer.

I studiet var der deltagere, der spiste enten afrikansk eller vestlig mad.

Resultatet gik begge veje. Dvs. de deltagere der spiste vestlig kost og overgik til afrikansk kost, oplevede et fald i inflammatoriske markører.

Flere af effekterne holdt op til 4 uger senere, og indikerer at kortvarige kostændringer kan have langvarige effekter/resultater.

(Studiet er fra Tanzania)

Læs evt. mere om undersøgelsen: https://www.sciencedaily.com/releases/2025/04/250403122811.htm