På tværs af de nordiske lande er mennesker med sklerose underrepræsenteret på arbejdsmarkedet i forhold til den øvrige befolkning. Det har økonomiske konsekvenser for den enkelte og for samfundsøkonomien. Det viser et nyt litteraturstudie, som også viser, at der mangler ny viden om mennesker med sklerose og deres tilknytning til arbejdsmarkedet.
Mennesker med sygdommen multipel sklerose er langt mindre i job end den øvrige befolkning i de nordiske lande. Multipel sklerose (MS) er en kronisk sygdom i centralnervesystemet, som kan betyde nedsat funktionsevne og dermed gå ud over arbejdsevnen.
Beskæftigelsesfrekvensen for mennesker med MS i Norden er mellem 40 og 50 procent, viser en gennemgang af nordisk litteratur. I Danmark er tallet for den øvrige befolkning cirka 75 procent. Samtidig er MS mere udbredt i de nordiske lande end i resten af verden, viser et nyt litteraturstudie. Det er særligt fatigue, altså udmattelse og træthed, der gør det svært for personer med MS at fastholde tilknytningen til arbejdsmarkedet.
”Den lave grad af beskæftigelse blandt mennesker med MS betyder en lavere indkomst set over tid, end man ellers kunne have haft. Det betyder også tabte skatteindtægter og produktivitetstab. Så både i forhold til den enkelte og i forhold til samfundsøkonomien er der gode grunde til at rette fokus på problemet,” siger Christian Højgaard Mikkelsen, senioranalytiker i VIVE og projektleder på undersøgelsen.
I dag lever omkring 19.000 danskere ifølge Det Danske Scleroseregister med sygdommen, og omkring 700 nye tilfælde kommer til hvert år. Danmark er det land, hvor flest diagnosticeres med sklerose.
Multipel sclerose er en autoimmun sygdom.
FAIM er patientforening for Autoimmune Sygdomme.
Læs evt. mere: https://www.vive.dk/da/nyheder-og-debat/2024/mennesker-med-sklerose-er-i-lav-grad-i-beskaeftigelse/